Dizde Ön Çapraz Bağ Yırtığı
Op. Dr. Hilmi KARADENİZ | Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
}

P.tesi- Cuma: 9.00 - 18.00 Cumartesi: 09:00-13.00

Pazar: KAPALI

Bilgi ve Randevu Hattı

+90 (533) 191 82 99

Dizde Ön Çapraz Bağ Yırtığı

Artroskopik Cerrahi »Dizde Ön Çapraz Bağ Yırtığı

Dizde Ön Çapraz Bağ Yırtığı

Artroskopik Cerrahi

Ön çapraz bağ dizde stabiliteyi sağlayan en önemli dört bağdan biri olup en çok yaralanan bağdır.Yaralanma mekanizması  özellikle dizin dönmesi ile oluşur. Kişinin ayağı yerde sabit kalıp dizin üzerinden vücudun dönmesi, ön çapraz bağın gerilerek kopmasına neden olur.

Hastalar travma esnasında dizinden ‘’tak’’ diye bir kopma sesi duyduklarını ifade ederler.

Hastalarda travma sonrası;

  • Diz içinde yaygın ağrı ve aktiviteye devam edememe
  • Yaralanmanın şiddetine göre şişlik
  • Koşamama, durma ve dönme hareketlerinde zorlanma
  • Güvensizlik hissi ile birlikte dizde boşalma hissi

Ön çapraz bağ yırtığının tanısı, yaralanma oluş şeklinin ayrıntılı olarak anlatılması ile başlar. Bunu dikkatli bir muayene izler.Tanı aracı olarak Manyetik rezonans(MRI) ön çapraz bağ yırtığına eşlik edebilecek menisküs yırtıkları, yan bağ yırtıkları, kıkırdak yaralanmaları ve kemik ödemlerinin görüntülenebilmesi için istenebilir.

Ön çapraz bağ yırtığı kendi kendine iyileşebilen bir bağ değildir.O yüzden tedavi edilmediği  takdirde kompleks menisküs yırtıkları,kıkırdak dokularında kalıcı hasar ve artroz dediğimiz dejeneratif diz hastalıklarına  sebep olur.Bu hasarlar oluşursa hastanın daha ağır ve komplike ameliyat geçirmesine neden olur.

İleri yaşta olup sportif beklentisi olmayan, dizinde  emniyetsizlik ve boşalma hissi olmayan ve dizini rahat kullanabilen hastalarda cerrahi uygulanmayabilir.

Aktif yaşam stiline sahip bireylerde dizin dejeneratif hastalıklara ilerlemesini engellemek için ön çapraz bağ yaralanmalarının tedavisi cerrahidir.

Ön çapraz bağ yırtığına eşlik etmiş dejeneratif bir dizi olan hastada bile açık cerrahiye gerek duyulmadan tecrübeli hekimlerce kapalı olarak uygulanan ve ortalama bir saat süren  artroskopik cerrahi tedavi yöntemidir.Yaygın uygulanan metot kopmuş olan ön çapraz bağın gret ile yeni ön çapraz bağ olarak yerine konmasıdır.Kullanılacak greft tercihen hastanın kendisinden alınır.Kadavradan alınan bağlar ya da sentetik malzemelerde greft olarak kullanılabilir.

Ameliyat sonrası;

  • Aynı gün yada bir gün sonra çift koltuk değneği yardımıyla fizyoterapist ve hemşireden oluşan bir ekip sizi yürütecektir.
  • Hasta hekimin tercihine ve kullanılan anestezinin tipine bağlı olarak 1 veya 2  gün içerisinde taburcu edilebilir. 
  • Bazen kısa süreli basit dizlik kullanımı önerilir.
  • Ön çapraz bağ yırtığı ile beraber eşlik eden yaralanmaların şiddetine göre 1 hafta ile 3 hafta içinde fizik tedaviye başlanır.Ortalama 2 ay ile 4 ay fizik tedavi uygulanabilir.
  • Fizik tedavi-rehabilitasyon programını tamamlayan hastalara ev programı düzenlenerek, kontrollere çağrılır.
  • Zorlayıcı sporlara dönüş ise profesyonel bir fizik tedavi ile 4- 6 ay’ı bulmaktadır.
  • Hastaların 4 gün sonra uçak ile seyahat etmelerine izin verilir.
  • Yurt dışı hastalarımızın gerekli fizik tedavi programları düzenlenmiş olup seyahatlarine 1 hafta içinde izin verilir.

Ön çapraz bağ ameliyatında başarının önemli bir parçası ameliyat sonrası uygulanacak profesyonel özel rehabilitasyon programlarıdır. İyi bir cerrahi sonrası rehabilitasyon yeterli uygulanmaz ise hastaların performansı ciddi anlamda olumsuz etkilenebilir.

 


1
Merhaba. Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Powered by